Laminaat

 

Een nieuwe vloer uitzoeken levert vaak aanzienlijke kopzorgen op. Het begint bij: wat voor soort vloer? Parket, laminaat, lamel pakket of toch maar houten vloerdelen? Het eindigt bij welke kleur past bij de bank en welk motief is het onderhoudsvriendelijkst?

Over smaak valt niet te twisten. Over gebruiksgemak en levensduur ook niet. Daar hebt u namelijk Ten Have voor. Ten Have adviseert u bij het kiezen van het juiste parket, laminaat of lamel parket. We houden rekening met uw wensen en adviseren de vloer die bij uw gebruiksomstandigheden past. Met tien jaar vak ervaring durven we dat wel aan.
 
 

Laminaat in algemene zin is een composiet plaatmateriaal dat uit verschillende laagjes is opgebouwd, waarbij eigenschappen verkregen worden die met enkelvoudige materialen niet verkregen kunnen worden.

 

Leggen
Omdat HDF gemaakt is uit onder andere hout is de HDF onderlaag aan natuurlijke werking (krimpen/uitzetten) onderhevig. Daarom moet elke vloer minimaal 1 cm vrij liggen van obstakels zoals muren, drempels en leidingen. Om de ruimte tussen wand en laminaatvloer af te dekken zijn plakplinten verkrijgbaar. Om werking door vocht zo veel mogelijk tegen te gaan wordt er tegenwoordig vaak gebruikgemaakt van watervast HDF. Daarnaast is het mogelijk laminaat te kopen waarin glasvezelvlies (een Non Woven geproduceerd van hele dunne, korte glasvezeltjes) verwerkt is, welke dimensionale stabiliteit geeft. Door glasvezelvlies toe te voegen wordt ook de brandvertragendheid van het materiaal vergroot.

 

Wildverband
De meest economische manier van leggen is door de delen in wildverband te leggen, andere legpatronen zoals halfsteensverband, kruisverband kunnen ook worden gebruikt. Het voordeel van het wildverband is dat, het deel dat aan het eind van een baan (mits langer dan 20cm) overblijft, weer wordt gebruikt om een nieuwe baan mee te beginnen. Hierdoor is er minimaal snij/zaagverlies.

 

Verlijmen
De eerste rij laminaatdelen wordt alleen aan de kopse kanten verlijmd met PVAC-lijm. Vanaf de volgende rij worden de delen telkens aan één langszijde en één kopse zijde aan de reeds gelegde vloer verlijmd. Met speciale spanners worden de verlijmde delen stevig in elkaar gedrukt. Na uitharding van de lijm worden de spanners verwijderd.

 

Kliklaminaat
Net als bij verlijmen worden de delen van de eerste rij alleen met de kopse kanten in elkaar geklikt. Afhankelijk van de soort klikverbinding worden vanaf de tweede rij de delen volgens de bij het laminaat behorende leginstructie in elkaar geklikt. Bij moderne kliksystemen is de verbinding van dusdanige kwaliteit dat er geen verlijming meer nodig is.

 

Ten Have Vloeren
Showroom is open op afspraak

Dortmundstraat 28 B
7418 BH Deventer

0649377735
info@tenhavevloeren.nl
KvK. nr: 54914450